Moderator al dezbaterii Ce înseamnă experiență în dreptul Uniunii Europene?

Ce înseamnă experiență în dreptul Uniunii Europene?

Daniel-Mihail ȘANDRU

Link dezbaterea JURIDICE.ro

Astăzi motoarele de căutare, prin simpla interogare, pot indica direcția unei cercetări. Sau chiar o tipologie. Ce înseamnă experiență în dreptul UE pentru google, cel mai mare motor de căutare. O tipologie a răspunsului ar putea fi următoarea: anunțuri de concurs la EPSO, pentru  jurist lingvist la CJUE, anunțuri pentru facultăți și masterate cu specializarea dreptul Uniunii Europene, articole promoționale ale avocaților privind experiența acestora în dreptul UE, anununțuri de angajare pentru avocați cu specalizarea dreptul UE și ceva experiență, reviste de dreptul UE, cursuri introductive sau de specializare la ERA, EIPA sau Colegiul Europei.

Dreptul Uniunii Europene este o experiență, unii ar spune chiar un experiment, cum demonstrează Francis Snyder[1] când discută despre soft law. Pe de altă parte se discută despre ”dezvoltarea unei agende de cercetare care să faciliteze studii mai sistematice asupra impactului experiențelor de implementare asupra schimbării politicii UE. Pe baza unei analize a studiilor privind implementarea și schimbarea politicilor în UE, a diferitelor teorii ale procesului de politică și a unei analize a cadrului politicii UE, sunt formulate mai multe așteptări și întrebări de cercetare cu privire la factorii care explică momentul în care sunt mobilizate experiențele de implementare și au acces la procesul de politici, sunt utilizate de factorii de decizie la nivelul UE și ce efecte poate avea acest lucru asupra schimbării politicii.”[2]

În România, experiența dreptului UE este asemănătoare răspunsului google. Specializări ale facultăților de drept de la Suceava (Universitatea Ștefan cel Mare) și București (Titu Maiorescu), miriapode de masterate, reclame ale avocaților, mai puțin spre deloc cursuri de specializare (poate doar în branșa avocaților), o revistă de dreptul Uniunii Europene – Revista română de drept european – avocați care au experiență și care angajează alți avocați cu experiență etc.

Ce poate înțelege un viitor student sau un student din acest decupaj al realității? Unde este dreptul Uniunii Europene? Se află lângă celelalte discipline/ domenii sau în interiorul lor, neavând o identitate proprie? Cum poate câștiga această experiență despre care discutăm? Stagii de cercetare, stagii de practică, voluntariat? Cursuri la Agenția drepturilor fundamentale sau la Comisia europeană despre inițiativa cetățenească?

De ce este importantă o asemenea dezbatere? Poate aflăm locul dreptului Uniunii Europene între celelalte discipline? Dar, care ar fi impactul practic? Cu ce ar fi mai bun un judecător sau avocat dacă ar ști unde se situează dreptul Uniunii Europene?

Vom discuta cu câțiva profesioniști de viziunea lor, după mulți ani de experiență, pornind de la formarea, locul dreptului UE între compentențele dobândite, care e rolul dreptului UE în activitatea (practică), cum te ajută să cunoști raționamentele CJUE sau ale altor instituții, agenții ori oficii ale UE, când interpredează documente ale instituțiilor UE precum și un exemplu de experiență relevantă.


[1] Francis Snyder, Soft Law and Governance: Aspects of the European Union Experience in Haocai Luo (ed), The Challenge of Soft Law, Beijing, Peking University Press, 2009, https://ssrn.com/abstract=3101617

[2] Daniel Polman, Marjolein Van Eerd, Pieter Zwaan, Connecting the dots: a closer look at the linkage between EU implementation experiences and EU policy change, Journal of European Integration, Volume 44, 2/2022 – p. 207-224.