SCOSAAR: Atelier de lucru privind citarea lucrărilor științifice, 6 februarie 2023

In cadrul proiectului „Metodologia cercetarii in dreptul Uniunii Europene” Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Române organizează, în special pentru studenți doctoranzi ai SCOSAAR, un atelier de lucru cu privire la citarea jurisprudentei si doctrinei.

Vor fi prezentate argumentele pentru utilizarea unor citări corecte. Citarea sursei este cea mai importantă. În primul rând, citarea se face pentru a indica utilizarea unei surse, bibliografice sau jurisprudentiale. Calitatea sursei trebuie să fie reală, pentru a nu ne afla în faața unei citări de complezență. Această citare ar mai putea fi numită și aducerea dovezii. Nimic din text, cand se face referire la opinii, sondaje nu trebuie să rămână fără o dovadă. Este cazul legislației care trebuie citată complet. În context vor fi dezvoltate unele argumente privind evitarea apud. Citarea se poate face pentru a trimite la un domeniu sau la o instituție care nu poate fi dezvoltată în lucrare dar asupra căreia este necesar să se facă referire pentru a completa ansamblul informațiilor sau considerațiilor. Acesta ar putea fi numită citarea pentru detalii. Putem avea si o citare contextuală de exemplu pentru a indica faptul că subiectul se încadrează într-un domeniu mai marg sau ar putea fi interpretat pornind de la mai multe unghiuri. Citarea nu scuză interpretări greșite, deformări ale realității, trebuie avute în vedere surse științifice.

6 februarie 2023, ora 14.00 – 15.00, GMeetPrezinta: Daniel-Mihail ȘANDRU

Evenimentul va fi on-line. Linkul va fi disponibil cu o jumătate de oră înaintea începerii evenimentului pe pagina csde.ro