Skip to content


Despre propuneri. Teza de doctorat

Cum trebuie pregatita candidatura la doctorat?

Desigur, raspunsul este simplu si poate fi consultat pe site-ul institutiei organizatoare de doctorat, in cazul meu, Academia Romana, Institutul de Cercetari Juridice Acad. Andrei Radulescu.

Dincolo de aceste conditii si de zecile de carti si articole despre cum sa pregatesti candidatura de doctorat, voi incerca sa formulez cateva sugestii.

  1. Cunoașteri si instrumente. Un candidat trebuie sa cunoască bine disciplina precum și detaliile de actualitate – legislative, administrative si judiciare. Intre instrumentele obligatorii, limbile straine sunt absolut necesare.
  2. Scrieri. candidatul trebuie sa fi scris ceva inainte de doctorat. Daca a scris prea mult, e prea competent. Ce rost are „sa iei” un doctorat daca esti recunoscut in domeniu si ai scris si influentat deja stiinta juridica? Chiar si inacest caz, s-ar putea gasi argumente in favoarea unui demers de cercetare. Cateva articole in reviste bine articulate sunt totusi un minimum de la care se poate porni. Nu este obligatoriu ca articolele sa fie din domeniul tezei de doctorat si poate nici chiar din disciplina tezei.
  3. Subiectul temei de cercetare. Se poate discuta sau nu cu conducatorul tezei de doctorat. Nu inseamna ca va duce la un succes sigur in admiterea la doctorat. Cu toate acestea subiectul trebuie sa se apropie cat mai mult de profilul stiintific al candidatului, sa-i fie daca nu familiar, macar potrivit competentelor.
  4. Cercetare. Viitorul doctorand trebuie sa faca o investigatie asupra temei pe care o va propune. Aceasta cercetare va trebui sa acopere cat mai mult intersectiile cu alte discipline, subiectele conexe, problematicile actuale, bibliografia, state of art, resursele de cercetare, metodologia. Toate acestea nu insemna ca inainte de a fi devenit doctorand, candidatul ar trebui deja sa scrie teza, dar el trebuie sa se orienteze cu destula agilitate in subiect, sa-i fie un subiect propriu.
  5. Vizibilitatea temei si activitatii de cercetare. Activitatea de cercetare a doctorandului se desfasoara pornind de la teza sa si in urmatorii trei ani trebuie sa „ocupe” intregul spatiu al subiectului. Articole stiintifice, capitole in carti, recenzii, conferinte, blog… asadar trebuie sa dedice mult timp cercetarii si scrierii unei teze de calitate.

Dupa admitere:

  1. Construirea de bibliografii concentrice temei
  2. Participarea la evenimente stiintifice
  3. Crearea de profiluri educationale (researchgate, academia.edu, SSRN)

In constructie

Posted in Opinii.